Knowledge is power, but enthusiasm pulls the switch.

Ruth Berckmans

Psychologisch consulent - opvoedondersteuning

Ruth is opvoedcoach bij De Wolk: wie vragen heeft over opvoeding, kan bij haar terecht. Ruth heeft zelf één dochtertje, Soe.

Ruth belandde bij ons omdat ze warm werd aangeprezen door Dorine die alleen maar lovende woorden voor haar had. En op die korte tijd heeft Ruth al bewezen dat Dorine geen enkel woorden gelogen heeft. 

Dorine over Ruth:
‘Ruth is niet alleen het soort vriendin, maar ook de opvoedcoach die ik iedereen gun: ze is ontzettend empatisch, waardoor ze zich heel erg kan inleven in de gevoelens van ouders. Ze zal ook nooit oordelen.  Ze vindt het heerlijk om met kinderen te werken. Haar enthousiasme werkt aanstekelijk, net als haar humor. Ruth heeft het hart op de tong en is recht voor de raap. Ze wil het beste voor iedereen maar daardoor vergeet ze soms wel eens zichzelf.’

VRAGEN AAN RUTH:

Waarom zouden ouders een opvoedcoach onder de arm moeten nemen?
‘Door alle meningen die er circuleren over opvoeden, word je soms onzeker en weet je niet meer waar te beginnen. Iedereen voelt zich wel eens onzeker bij het opvoeden: door op tijd een opvoedcoach onder de arm te nemen, kan die onzekerheid weg genomen worden en zal je je weer sterker in je schoenen voelen. Met een opvoedcoach krijg je terug zicht op wat JIJ wil voor jezelf en je kinderen en zoeken we samen hoe we hier naartoe kunnen werken. Kleine tips en adviezen kunnen soms al zorgen voor een wereld van verschil, of soms is het gewoon de bevestiging dat je goed bezig bent die al helpt om weer verder te kunnen.

Wat is het leukste dat je al meemaakte op je job?
‘Een tijd geleden kreeg ik een gezin over de vloer met een jongetje met ASS (autismespectrumstoornis). Het was enorm moeilijk om contact met hem maken. Hij was ook erg onzeker omdat hij al jarenlang negatief behandeld werd op school. Ook zijn ouders hadden het heel lastig om het positieve in hem te zien. Ik ben er toen toch in geslaagd een band met hem op te bouwen en zijn zelfvertrouwen én dat van zijn ouders een enorme boost te geven.’

Heb je nog tips voor toekomstige mama’s?
‘Massa’s. (lacht) Maak voldoende tijd om leuke dingen te doen met je kinderen, maar neem ook eens tijd voor jezelf. Zet een roze bril op als het even moeilijk gaat, er zijn altijd nog 100 dingen die goed lopen naast die ene uitdaging waar je op dat moment voorstaat. Vind en maak je eigen weg in opvoeden. Doe wat in JOUW ogen goed is voor je kind, volg niet blindelings wat alle mensen in je omgeving of boekjes vinden dat je moet doen. Neem uit alles wat je hoort, de dingen mee waarin jij je kan vinden, gooi het in de blender en creëer je eigen kijk op opvoeden. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Massa’s tips, ik zei het toch.’ (lacht) 

Wat achtergrond:
Ruth staat al een zestal jaar paraat voor ouders en hun kinderen! In 2012 studeerde ze af als psychologisch consulent aan de Lessius Hogeschool te Antwerpen en vervolgens ging ze aan de slag als gezinsbegeleidster. Sinds 2015 is ze ook trainster bij STOP 4-7. In beide functies ondersteunt ze ouders bij de vragen die zij hebben rond de opvoeding van hun kinderen. Bij STOP 4-7 geeft ze, samen met een team collega’s, tevens gedragstraining aan kinderen met gedragsproblemen enerzijds, en leerkrachtentraining aan de juffen/meesters van de desbetreffende kinderen.

Sinds 2018 geeft ze, naast haar job in dienstverband, ook vormingen rond positief opvoeden en biedt ze opvoedingsondersteuning aan in de vorm van huisbezoeken in onze praktijk. Gedurende haar begeleidingen vindt Ruth het steeds belangrijk dat jullie als ouders zich expert van jullie eigen kind blijven voelen, want dat zijn jullie ook! We gaan samen op zoek naar ideeën, mogelijkheden en krachten die hen erbij kunnen helpen om jullie opnieuw sterk(er) in hun schoenen te voelen. Daarnaast vindt Ruth het ook belangrijk om de authenticiteit van het gezin te bewaren en een open en eerlijke communicatie te hanteren!

 


  • Ruth geeft de cursussen ‘De Kracht van Positief opvoeden (hopelijk terug van 2021)
  • Ruth doet intakegesprekken in onze praktijk te Boortmeerbeek.
  • Ruth komt op huisbezoek in regio:

Boortmeerbeek – Hever – Schiplaken – Haacht – Wespelaar – Tildonk – Kampenhout – Rijmenam – Bonheiden – Keerbergen – Tremelo – Baal – Werchter – Rotselaar – Herent – Wijgmaal – Wilsele – Veltem-Beisem Erps-Kwerps – Kortenberg – Zaventem – Nossegem – Zemst – Eppegem – Vilvoorde – Grimbergen – Elewijt – Weerde– Hofstade – Machelen – Steenokkerzeel – Perk – Muizen – Mechelen – Sint-Katelijne-Waver – Leest – Hombeek – Heffen– Landen – Gingelom – Linter – Zoutleeuw – Sint-Truiden – Hannuit – Tienen – Bierbeek – Hoegaarden – Hakendover

Contacteer Ruth:

+32 478 55 17 71‬

ruth@vroedvrouwenpraktijkdewolk.be