Oumaima Aghallaj

Vroedvrouw

Oumaima (24)  is vroedvrouw bij de Wolk. Ze studeerde af en ging meteen aan de slag als zelfstandige vroedvrouw bij Wheel of Care in onze hoofdstad Brussel. Hiernaast studeert ze ook voor haar master in de verpleeg- en vroedkunde. Momenteel woont ze in het gezellige Mechelen. 

Wat is de ultieme superkracht van een vroedvrouw?

Alle ouders willen altijd het beste voor hun kindje. Dat maakt dat ze over alles, altijd, alles willen weten. Hierdoor ben je als ouder makkelijk geneigd om voor elke vraag die opduikt (en dat zijn er vaak veel) op het internet elke ouderforum af te scrollen naar een antwoord.

Vaak vindt je ook een antwoord, of beter gezegd antwoordEN. En alsof dat niet voldoende is komt een vriendin of schoonmoeder ook nog eens met een “Ik deed het altijd zo”. Tot slot zie je door de bomen het bos niet meer en raak je verdwaald in de vele tips en tricks.

Jouw vroedvrouw kan hierbij een grote filter zijn. Filter? Ja! Als vroedvrouw kunnen we alles nuanceren en je extra uitleg geven waarom je bijvoorbeeld een naveltje niet standaard zou moeten ontsmetten. Zo kan je makkelijker een keuze maken, waar we uiteraard altijd achter zullen staan.

Je mag één ding kiezen: wat wil je aanstaande moeders op het hart drukken?

Het is oké om je soms niet oké te voelen. Het beeld dat iedereen over het moederschap heeft is vreugde, blijdschap, voldoening en echt het mooiste dat er bestaat. Dit terwijl moederschap ook soms somber, frustrerend en vermoeiend kan zijn. Helaas praten we niet zo vaak over dat laatste, terwijl dit juist wel zo hard nodig is. Praat er dus gerust over, wij luisteren graag.

Wanneer ben je fier?

Ouderschap is iets mysterieus en iets nieuws. Bij elke nieuwe ervaring in ons leven schuilt onzekerheid in een klein hoekje. Hoe klein of hoe groot dat hoekje is, is heel persoonlijk en dus bij iedereen anders. Als vroedvrouw voel ik me mee verantwoordelijk om de ouders die ik begeleid voldoende te informeren en gerust te stellen. Zo kunnen ze de onzekerheden onder tafel schuiven die in de weg staan om de beste ouder te zijn. Wanneer ik als vroedvrouw de zelfzekerheid bij ouders kan helpen versterken, ben ik stiekem wel fier op mezelf. Misschien omdat ik zelf wel denk dat dat net het uitdagendste kan zijn aan het ouderschap.

Waarvoor mag iemand je altijd wakker maken?

Een knuffel. Ik ben echt een oxytocine-freak en een warme knuffel kan me dus echt een zalig gevoel geven. Deze corona periode was voor mij dus ook een pain in the neck! Gelukkig vond mijn knuffel contact dat totaal niet erg en was een overdosis dus zeker geen probleem.