"Het zijn de kleine dingen in het leven die het doen. Opstaan met de zon op je gezicht, de geur van vers gebakken brood, de bladeren die vallen in de herfst, stijf zijn na het sporten, voelen dat je leeft, of de glimlach van iemand die zomaar voorbij wandelt... Dat maakt ons gelukkig en dat is wat telt."

Leen Vanseuningen

Kinesist - bekkenbodemtherapeut

Waarom ben je kinesist geworden?

Van zodra ik ging verder studeren wist ik dat ik kinesist wou worden. Vanwaar deze drive kwam? Geen idee. Het heeft er gewoon altijd in gezeten. Het lichaam op zich is iets wonderlijks, dat me steeds heeft gefascineerd. Ik wilde altijd maar meer weten over spieren en gewrichten, maar ook over de invloeden van sport, beweging, voeding en emoties. Het blijft me tot op vandaag prikkelen om er steeds opnieuw over bij te leren.

Tijdens de basisopleiding kinesitherapie kwam op een gegeven moment bekkenbodemreëducatie aan bod. Nooit eerder heb ik zo geïnspireerd in een aula gezeten als toen. Na mijn afstuderen ben ik zodra het kon gestart met de universitaire opleiding bekkenbodemreëducatie. Sindsdien heb ik menig vriend en familie opgezadeld met ellenlange bekkenbodemgesprekken. Fantastische avonden! Waar het hart van vol is stroomt de mond van over 😉.

Waarvoor mag iemand je altijd wakker maken?

Om op reis te vertrekken! Of mijn zussen om te zeggen dat ze bevallen zijn! Al was dat tot nu toe denk ik nooit ’s nachts het geval…

Waarvoor zou je graag meer tijd maken?

Om verder te studeren, een boek te lezen, te breien, vrienden en familie te zien, wijn te proeven, buiten te zijn, aan een vuur te zitten, … Ik geniet ontzettend van de gewone, simpele dingen in het leven. Meer moet dat niet zijn.

Waarom zouden jonge mama’s een kinesist onder de arm moeten nemen?

In eerste instantie om ervoor te zorgen dat je lichaam op een juiste manier weer kan aansterken na de zwangerschap en bevalling. Ook om opnieuw op een goede gezonde manier te beginnen sporten.

In tweede instantie om eventuele klachten die aanwezig zijn te kunnen verhelpen.

And last but not least – Om je te informeren. Veel bekkenklachten (bekkenpijn) of bekkenbodemklachten (verliesklachten van urine of stoelgang, pijnklachten, zwaartegevoel, pijn bij seksueel contact…) worden niet benoemd of erkend. Er wordt nog vaak verondersteld dat bijvoorbeeld urineverlies een onderdeel is van het ouder worden. Dit is niet zo. Maar veel mensen denken nog steeds van wel. Adequaat geïnformeerd worden kan een enorm groot verschil maken! En daar zet ik als bekkenbodemtherapeut ontzettend graag mijn schouders mee onder.

Is er nog een fabeltje over de bekkenbodem dat je de wereld uit wil helpen? 

  1. Ook al heb je geen klachten na een zwangerschap of bevalling, het dragen van de baby heeft je bekkenbodemspieren hoe dan ook verzwakt. Je gaat in deze situatie dan ook best langs bij de bekkenbodemtherapeut. Zo kan je leren hoe jij er specifiek voor kan zorgen om later geen klachten te krijgen. En los van de bekkenbodem heeft een zwangerschap en een bevalling een enorme inspanning van je hele lichaam gevraagd. Je dient lichamelijk ook opnieuw volledig aan te sterken.
  2. Sommige vrouwen denken dat ze na een keizersnede geen postnatale kine (bekkenbodemtherapie) dienen te volgen omdat de bekkenbodem in zekere mate “gespaard” is gebleven van een vaginale bevalling. Ook hierin kan ik alleen maar aanbevelen om toch therapie te volgen. Je kindje werd 9 maanden door je bekkenbodemspieren ondersteund. Dit is een extra belasting voor deze spieren geweest. Ook je buikspieren zijn niet meer zo sterk als voor je zwangerschap. De meeste mensen vinden het na een knie operatie heel normaal om kinesitherapie te volgen. Dit is bij een keizersnede eveneens het geval: het is een operatie waarna je dient te revalideren.
  3. Bekkenbodemtherapie is niet alleen het leren aanspannen van deze spieren. Veel mensen moeten ze ook juist leren ontspannen.
  4. Bekkenbodemtherapie is niet alleen iets voor zwangere vrouwen of pas bevallen vrouwen. Iedereen heeft bekkenbodemspieren en kan klachten ervaren. Ook mannen en kinderen.

Waarvoor kan je bij Leen terecht:

Tijdens de zwangerschap:

  • prenatale kinesitherapie
  • bekkeninstabiliteit

Na de bevalling:

  • postnatale kinesitherapie
  • bekkenbodemreëducatie

Algemeen:

  • bekkenbodemreëducatie bij mannen en vrouwen
  • pijn bij seksueel contact (dyspareunie, vaginisme, vulvodynie)