Anneleen Vercammen

Vroedvrouw

Anneleen is 32 jaar en getrouwd met Dries. Samen hebben ze 3 zoontjes en wonen ze in Sint-Katelijne-Waver. Anneleen is vroedvrouw, deed ervaring op als verpleegkundige en werkt nu als zelfstandige vroedvrouw bij De Wolk.

Waarom ben je vroedvrouw geworden?

Omdat het het mooiste beroep is dat er bestaat. Een baby die in de buik van een vrouw groeit, het blijft het grootste wonder. Het is ook zo mooi om te zien hoe vrouwen moeders worden en mannen vaders. Kindjes worden broers of zus en heel de dynamiek binnen een gezin verandert weer. Zo fijn om als vroedvrouw hier van dichtbij deel van uit te mogen maken. In de lagere school schreef ik al in vriendenboekjes dat ik later vroedvrouw ging worden, al geef ik nu eerlijk toe dat dat toen nog een redelijk abstract begrip was.

Je mag één ding kiezen: wat wil je aanstaande moeders op het hart drukken?

Vertrouw op je eigen buikgevoel als mama. Ik ben er van overtuigd dat elke vrouw dit heeft, maar dat het soms heel moeilijk is om het te voelen. Er komen na een geboorte zoveel verschillende meningen en adviezen op je af. Maar geef jezelf de tijd om stil te staan bij wat je nu zelf eigenlijk voelt en denkt. En kijk naar je baby. In combinatie met je eigen instinct, wijst die altijd de juiste weg.

Wat vind je het leukst aan mama zijn? 

Het feit dat je onvoorwaardelijke liefde kan voelen. Het klinkt cliché, maar de liefde voor je kinderen is het mooiste wat er bestaat. Mama zijn is vaak heel moeilijk en het is zeker niet altijd rozengeur en maneschijn, maar de kusjes en knuffeltjes maken alles goed.

Wat zijn jouw kleine gelukjes?

De eerste tas koffie ’s ochtends, de geur van vers gewassen lakens, de gezichtjes van mijn kindjes als ik ze van school ga halen, thuiskomen in een opgeruimd huis. Al is dat laatste met 3 kinderen in huis eerder een zeer uitzonderlijk gelukje.