Prenatale zorg – Tijdens de zwangerschap

Intake

Je bent zwanger en wordt reeds nauw opgevolgd door je gynaecoloog en huisarts, toch kan een vroedvrouw een belangrijke rol spelen tijdens je zwangerschap en kraamperiode. Tijdens een intakegesprek lichten we de werking van onze praktijk toe, starten we een dossier op voor de begeleiding tijdens de kraamperiode en bespreken we een zwangerschapsopvolging op jouw maat.
Omdat jij en je prille gezin de beste zorgen verdienen, maken we een uitgebreid digitaal dossier aan, dat alle vroedvrouwen van onze praktijk kunnen inkijken.

Wil je naast het intake gesprek ook een medische controle maak dan een afspraak voor een eerste prenatale consultatie. Je hoeft dan niet eerst op intakegesprek te komen. Plan je je afspraak voor 16 weken zwangerschap, plan zeker een eerste prentale controle ipv intake, we nemen hier graag 1u tijd voor.

Afspraak in Boortmeerbeek Afspraak in Landen Afspraak in Puurs

Zwangerschapscontrole

Vroedvrouwen kunnen normale zwangerschappen begeleiden. Voor de tussentijdse medische controles kan je bij ons terecht.

Tijdens een zwangerschapscontrole neemt de vroedvrouw haar tijd voor al je vragen, we maken een zwangerschapsplan op maat op.

Wat gebeurt er verder tijdens een zwangerschapscontrole:

 • ‘Hoe gaat het écht met je?’
 • Kennismaking en algemene informatie over de praktijk
 • Gewichtscontrole
 • Bloeddrukcontrole
 • Opvolgen groei baarmoeder
 • Controle ligging van de baby
 • Urinecontrole zo nodig
 • Controle van de harttonen van de baby
 • Bloedname zo nodig
 • Informatie op maat
 • Ruimte voor vragen

Breng steeds je moederboekje, bloedgroepkaart, klevers van je mutualiteit en recente bloedresultaten mee. Wil je graag tijdens je zwangerschap door ons opgevolgd worden, maak dan een afspraak voor een eerste prenatale consultatie, je hoeft niet afzonderlijk op intake te komen. Afspraken voor 16 weken, graag steeds 1u inplannen, kies eerste prenatale controle.

Afspraak in Boortmeerbeek Afspraak in Landen Afspraak in Puurs

Individuele voorbereiding – Privéles

Je wil goed voorbereid zijn op de weeën, de bevalling, de borstvoeding en de kraamperiode maar de data van de zwangerschapscursus liggen je niet of groepslessen spreken je minder aan. Tijdens een privé-les maken we samen een voorbereidingsplan op.
Mogelijke onderwerpen die aan bod kunnen komen zijn: weeën, wanneer beginnen ze, hoe herken ik ze. Wanneer vertrekken naar het ziekenhuis, ademhalingsoefeningen, hoe start ik met borstvoeding,…

Meestal plannen we 2 privélessen, zo komen thema’s arbeid en bevalling aan bod. Uiteraard kan dit volgens jouw nood, meer of minder zijn. Voor de voorbereiding rond borstvoeding verwijzen we je naar onze interactieve workshop ‘Starten met Borstvoeding’
Er is een persoonlijk aandeel van 45€/sessie.

Afspraak in Boortmeerbeek Afspraak in Landen Afspraak in Puurs

Zwanger worden

Wil je zwanger worden en zit je nog met heel wat vragen?
Een kind op de wereld zetten is niet niks, het is dan ook erg belangrijk om vooraf goed geïnformeerd aan deze nieuwe fase van je leven te beginnen.
Hoe weet je wat jouw meest vruchtbare momenten zijn? Moet je vitaminesupplementen innemen als je zwanger wilt worden? Heb je meer kans om zwanger te worden met een bepaald dieet? Wat kan mijn partner doen?

Bij Vroedvrouwenpraktijk De Wolk helpen we je graag bij dit hele proces

Tijdens dit preconceptioneel consult beantwoorden we al je vragen en geven we heel wat extra info rond voeding en goede gewoontes.
We doen op dat moment ook een bloedafname waar we nadien de resultaten van bespreken.

Je kan bij onze vroedvrouwen in de hele zorgregio van Boortmeerbeek, Mechelen, Puurs, Tienen en Landen terecht om een preconceptioneel consult in te plannen.

Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Afspraak in Boortmeerbeek Afspraak in Landen Afspraak in Puurs

Prenatale counseling – psycholoog

Vroedvrouwenpraktijk De Wolk zet graag in op psychisch welzijn van kersverse ouders en hun baby’s. Zo kwam een samenwerking met een verschillende psychologen en coaches tot stand.

Het krijgen van een kindje is namelijk elke keer opnieuw weer een ingrijpende gebeurtenis in een mensenleven. Tijdens de zwangerschap en in de maanden vlak na de bevalling worden zowel jij als je partner behoorlijk op de proef gesteld. Het kan best gebeuren dat je hierdoor in een periode terecht komt dat de dingen je te veel worden. Dit is heel normaal.

Iedereen voelt zich wel eens gespannen, verdrietig of angstig. Als dit naar jouw gevoel te lang aanhoudt, of je hebt het gevoel dat erover spreken met de mensen in je nabije omgeving niet voldoende is, dan is het misschien tijd om professionele hulp in te schakelen.

Praktisch:
Je hebt geen voorschrift nodig van de huisarts. Om te weten of je in aanmerking komt voor terugbetaling kan je best contact opnemen met je mutualiteit. Afhankelijk van je mutualiteit is er een beperkte terugbetaling mogelijk voor een aantal gesprekken.

Meer info

Voedingsadvies

Een gezonde voeding is cruciaal, of je er nu aan denkt om zwanger te worden of al zwanger bent, borstvoeding geeft of kinderen hebt.
Voeding vormt, naast beweging, de basis van een evenwichtig lichaam. En met alle clichés en vooroordelen die vandaag de media halen is het niet altijd makkelijk om door het bos de bomen nog te zien.
Heb je vragen over gezonde voeding? Maak je je zorgen over je gewicht, heb je zwangerschapsdiabetes en wil je praktische tips over voeding, heb je vragen over een vegetarische of veganistische levensstijl.
We werken nauw samen met Rolinde Demeyer, diëtiste gespecialiseerd van zwangerschap tot kind.

Afspraak in Herent