Prenatale zorg – Tijdens de zwangerschap

Intake nieuwe zwangerschap

Je bent zwanger en wordt reeds nauw opgevolgd door je gynaecoloog en huisarts, toch kan een vroedvrouw een belangrijke rol spelen tijdens je zwangerschap en kraamperiode. Tijdens een eerste contact lichten we de werking van onze praktijk toe, starten we een dossier op voor de begeleiding tijdens de kraamperiode en bespreken we een zwangerschapsopvolging op jouw maat.
Omdat jij en je prille gezin de beste zorgen verdienen, maken we een uitgebreid digitaal dossier aan, dat alle vroedvrouwen van onze praktijk kunnen inkijken. We nemen graag tijd voor jou, voor deze eerste afspraak reserveren we een uur voor jou. Je partner is heel erg welkom.

Vroedvrouwenzorg is heel betaalbaar, check onze tarieven.

Nog meer info over deze eerste afspraak? We maakten een mooi overzicht wat je kan verwachten.

Liever nog geen dossier opmaken en enkel kennismaken? Dan kan, maak dan een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking. Hier is geen terugbetaling voorzien. Deze kennismaking kost 30€ en kan betaald worden met bancontact.

Afspraak in Boortmeerbeek Afspraak in Landen Afspraak in Puurs

Zwangerschapscontrole

Vroedvrouwen kunnen normale zwangerschappen begeleiden. Voor de tussentijdse medische controles kan je bij ons terecht.

Tijdens een zwangerschapscontrole neemt de vroedvrouw haar tijd voor al je vragen, we maken een zwangerschapsplan op maat op.

Wat gebeurt er verder tijdens een zwangerschapscontrole:

 • ‘Hoe gaat het écht met je?’
 • Kennismaking en algemene informatie over de praktijk
 • Gewichtscontrole
 • Bloeddrukcontrole
 • Opvolgen groei baarmoeder
 • Controle ligging van de baby
 • Urinecontrole zo nodig
 • Controle van de harttonen van de baby
 • Bloedname zo nodig
 • Informatie op maat
 • Ruimte voor vragen

Breng steeds je moederboekje, bloedgroepkaart, klevers van je mutualiteit en recente bloedresultaten mee.

Afspraak in Boortmeerbeek Afspraak in Landen Afspraak in Puurs

Individuele voorbereiding – Privéles

Je wil goed voorbereid zijn op de weeën, de bevalling, de borstvoeding en de kraamperiode maar de data van de zwangerschapscursus liggen je niet of groepslessen spreken je minder aan. Tijdens een privé-les maken we samen een voorbereidingsplan op.
Mogelijke onderwerpen die aan bod kunnen komen zijn: weeën, wanneer beginnen ze, hoe herken ik ze. Wanneer vertrekken naar het ziekenhuis, ademhalingsoefeningen, hoe start ik met borstvoeding,…

Meestal plannen we 2 privélessen, zo komen thema’s arbeid en bevalling aan bod. Uiteraard kan dit volgens jouw nood, meer of minder zijn. Voor de voorbereiding rond borstvoeding verwijzen we je naar onze interactieve workshop ‘Starten met Borstvoeding’
Er is een persoonlijk aandeel van 45€/sessie.

Afspraak in Boortmeerbeek Afspraak in Landen Afspraak in Puurs

Prenatale kinesitherapie

Heb je tijdens je zwangerschap last van bekkeninstabiliteit, lage rugpijn, klachten van een veranderde houding, dan kan een kinesist je zeker helpen.

Voor prenatale kinesitherapie heb je altijd een voorschrift van je arts nodig.

Vanaf 2 december kan je terecht bij Veerle Van Rooy. Vanaf begin januari wordt Veerle ondersteund door Charlotte Meersman.

Voorlopig kan je enkel telefonisch een afspraak maken op 0486 48 51 47‬ (veerle)

 

Maak een afspraak voor prenatale kine in Boortmeerbeek

Voedingsadvies

Jouw gezondheid als mama, zowel tijdens de zwangerschap als daarna, speelt een cruciale rol in de gezondheid en ontwikkeling van je baby.

Wist je dat de voeding gedurende de eerste 1000 dagen van het leven van een kind – startend vanaf de conceptie – zijn gezondheid bepaalt op lange termijn? Wat je eet tijdens de zwangerschap (en de borstvoedingsperiode) speelt dus een cruciale rol!

Welke voeding ondersteunt de optimale ontwikkeling van je baby in de baarmoeder? Hoe ga je om met overgewicht en zwangerschapsdiabetes? Hoe combineer je een zwangerschap met vegetarisme en veganisme en hoe kan je veilig blijven sporten?

Bij voedingsdeskundige en personal trainer Jennifer kan je terecht voor het antwoord op al deze vragen!

Maak een afspraak in Boortmeerbeek

Prenatale counseling – psycholoog

Vroedvrouwenpraktijk De Wolk zet graag in op psychisch welzijn van kersverse ouders en hun baby’s. Zo kwam een samenwerking met een verschillende psychologen en coaches tot stand.

Het krijgen van een kindje is namelijk elke keer opnieuw weer een ingrijpende gebeurtenis in een mensenleven. Tijdens de zwangerschap en in de maanden vlak na de bevalling worden zowel jij als je partner behoorlijk op de proef gesteld. Het kan best gebeuren dat je hierdoor in een periode terecht komt dat de dingen je te veel worden. Dit is heel normaal.

Iedereen voelt zich wel eens gespannen, verdrietig of angstig. Als dit naar jouw gevoel te lang aanhoudt, of je hebt het gevoel dat erover spreken met de mensen in je nabije omgeving niet voldoende is, dan is het misschien tijd om professionele hulp in te schakelen.

Praktisch:
Je hebt geen voorschrift nodig van de huisarts. Om te weten of je in aanmerking komt voor terugbetaling kan je best contact opnemen met je mutualiteit. Afhankelijk van je mutualiteit is er een beperkte terugbetaling mogelijk voor een aantal gesprekken.

 

Afspraak Kim Leys (Boortmeerbeek) Afspraak Riet Heremans (Boortmeerbeek)

Zwanger worden

Wil je zwanger worden en zit je nog met heel wat vragen?
Een kind op de wereld zetten is niet niks, het is dan ook erg belangrijk om vooraf goed geïnformeerd aan deze nieuwe fase van je leven te beginnen.
Hoe weet je wat jouw meest vruchtbare momenten zijn? Moet je vitaminesupplementen innemen als je zwanger wilt worden? Heb je meer kans om zwanger te worden met een bepaald dieet? Wat kan mijn partner doen?

Bij Vroedvrouwenpraktijk De Wolk helpen we je graag bij dit hele proces

Tijdens dit preconceptioneel consult beantwoorden we al je vragen en geven we heel wat extra info rond voeding en goede gewoontes.
We doen op dat moment ook een bloedafname waar we nadien de resultaten van bespreken.

Je kan bij onze vroedvrouwen in de hele zorgregio van Boortmeerbeek, Mechelen, Puurs, Tienen en Landen terecht om een preconceptioneel consult in te plannen.

Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Afspraak in Boortmeerbeek Afspraak in Landen Afspraak in Puurs