Want elke mama (én papa*) verdient de juiste informatie om afgewogen keuzes te kunnen maken

Bij aanvang van mijn eerste zwangerschap wist ik dat zaken in België anders verliepen dan dat ik in Nederland gewend was. Als Nederlandse wonend in België was dat geen verassing. De zeer nauwkeurige en voorzichtige opvolging door de gynaecoloog met 101 test is ronduit geweldig te noemen (in NL geen kinkhoest vaccin, beperkte echo’s, geen wisser, geen frequente controle op toxoplasmose, geen griepvaccin, etc). Dat zijn mogelijke zorgen die door het systeem hier worden weg genomen.

De keerzijde van deze ‘medicalisatie’ van de zwangerschap en bevalling is de sterk afgeweken insteek van het natuurlijk bevallen. Tijdens mijn zwangerschap wilde ik me dan ook goed voorbereiden om te weten wat ons te wachten stond. Wat een geluk had ik dat de Wolk om de hoek zit en ik automatisch bij hen terecht kwam voor een cursus over de bevalling zelf maar ook het reilen en zeilen in de Vlaamse verloskamers. En waar ik al bang voor was bleek: de insteek is ‘verlossen’ ipv zelf ‘bevallen’. In de cursus kregen we te horen hoe de zaken zouden verlopen en wat we zelf konden doen de regie zoveel mogelijk te behouden. Met een geboorteplan in de aanslag en strenge instructies voor mijn man gingen we het avontuur aan.

De bevalling van onze eerste dochter is goed verlopen en volledig natuurlijk wat we erg graag wilde. Al was er tijdens de bevalling wel wat argumentatie nodig met de dienstdoende gynaecoloog en moest ik uiteindelijk toch echt op het bed gaan liggen. We hadden geluk dat het weekend was en iedereen toch zijn dienst moest uitzitten dus we namen de tijd.

Wat een trots en dankbaar gevoel had ik toen ik haar volledig, zoals de natuur voorziet, op de wereld zette. We gingen zo gauw we konden, dezelfde dag, naar huis en hebben geweldige steun van Yoika gehad de eerste dagen.

1 jaar later was ik zwanger van ons tweede kind maar ik wilde niet meer terug naar hetzelfde ziekenhuis: geen gedebatteer meer tijdens de bevalling, geen argwaan, maar zelf de regie behouden ook in het ziekenhuis. Yoika gebeld: “dan moet je naar het St Vincencius in Antwerpen, daar faciliteren ze alles en staan ze volledig achter natuurlijke bevallingen.” Na overleg met mijn man toch de afstand voor lief genomen en hopend dat we niet tijdens de spits zouden moeten rijden.

Een gouden tip! de opvolging van de gynaecoloog was geweldig en de bevalling steeg er bovenuit. Wat een top kraamafdeling. Warme kamers, gedimd licht (ook bij de uitdrijving), alle posities/houdingen mogelijk, geen vliezen breken, geen constante monitoring, alle vrijheid, wij bepaalde wat er gebeurde. Onze zoon kwam op een geweldige manier ter wereld. In plaats van dat mijn man toekeek kon hij me nu ondersteunen zitten ons kind ter wereld te brengen. We hadden het nu ‘samen’ gedaan. Dezeflde dag naar huis, en daar was Melissa die ons door een zorgeloze kraamtijd heeft geloodst.

‘Elke mama verdient een vroedvrouw.’ Ja dat klopt, want elke mama (en papa) verdient de juiste informatie om afgewogen keuzes te maken. Keuzes die bij haar passen, welke ze ook mogen zijn, maar in ieder geval op basis van volledige informatie en  met alle voor- en tegens in ogenschouw genomen. De Wolk heeft daar bij de geboorte van onze beide kinderen enorm mee geholpen en dat gun ik iedereen.

Marion

Wil jij je ook goed informeren? Wil jij je goed voorbereiden? Volg de zwangerschapscursus en maak een afspraak bij een vroedvrouw.