Perineum massage

Wat is het perineum ?
Het perineum is het huidgedeelte tussen de vagina en de aarsopening.

Wat is een perineum-massage ?
Deze massage maakt het weefsel van het perineum soepeler, zodat het beter in staat is mee te bewegen tijdens de bevalling.

Voordelen van de perineum-massage ?
Prenatale perineummassage versoepelt het perineum. Waardoor het risico op een knip kleiner wordt.De massage bereidt je voor op het rekkingsgevoel dat ontstaat bij de geboorte van het hoofdje van de baby. Tijdens de bevalling ga je dit gevoel herkennen, beter verdragen en hierdoor minder snel in paniek raken. Een litteken van een vroegere knip wordt door de massage versoepeld.

Tijdstip
Vanaf de 34e zwangerschapsweek, kan je dagelijks het perineum met een neutrale olie masseren.

Aandachtspunten
Neem vóór de massage een warm bad. Dit stimuleert de doorbloeding van het perineum en verzacht de weefsels. Zorg dat je ontspannen bent. Zorg dat je blaas leeg is voor de massage. Propere handen en korte nagels voorkomen infectie. Vermijd tijdens de massage druk te geven op de uitgang van de urinebuis. Zo voorkom je irritatie.

Werkwijze
Door de zwangere

Wrijf je duimen in met voldoende olie en plaats ze vaginaal. Met een licht neerwaartse druk de duimen verschuiven in de richting van de aars, hierdoor wordt het perineum en de vagina gestretcht. Open de duimen beetje voor beetje (in de richting van 5u en 7u- klok)

Blijf stevig maar voorzichtig rekken tot je een licht branderig, tintelend of stekend gevoel krijgt. Hou de druk aan tot het gebied een beetje gevoelloos wordt en het tintelen afneemt (een tweetal minuten).

Ontspan even en herhaal de massage nogmaals.

Daarna masseer je (3 à 4 minuten) langzaam en zacht de onderste helft van je vagina en perineum met duim en wijsvinger.

Door de partner

Als je als partner de massage uitvoert, kan je je wijs- of middenvinger gebruiken

ofwel beide vingers. Doe de massage tactvol en volg haar aanwijzingen.

Extra informatie in instructiefilmje door vroedvrouw Elke