“Opvoedondersteuning zoals het is”

“Opvoedvoedondersteuning zoals het is” Hoe ervaart een gezin dit?

Vroedvrouwenzorg kan tot de leeftijd van 1 jaar, en dan is er precies niets meer… wat als je nog vragen hebt, zorgen hebt, je twijfels wil delen. De stap naar een kinderpsycholoog lijkt je groot, vermoedelijk heb je gewoon even wat ondersteuning nodig. Daarvoor is er Ruth Berckmans, zij geeft ondersteuning bij opvoedingsuitdagingen.

Gedurende deze begeleidingen vinden wij het steeds belangrijk dat ouders zich expert van hun eigen kind blijven voelen, want dat zijn ze ook!
We gaan samen op zoek naar ideeën, mogelijkheden en krachten die hen erbij kunnen helpen om zich opnieuw sterk(er) in hun schoenen te voelen.
Daarnaast vinden we het belangrijk om de authenticiteit van het gezin te bewaren en een open en eerlijke communicatie te hanteren.

Een getuigenis van een gezin van 2 kinderen.

Op een gegeven moment drong het tot ons door: Onze kleinste meid was stilaan toch wat te oud geworden om telkens in onze armen in slaap te vallen en grote delen van de nacht in ons bed door te brengen. Net zoals ze zelfstandig kon stappen, werd het ook echt tijd om haar de vaardigheid aan te leren om zelfstandig te slapen.

Uiteraard kregen we reeds kritiek op haar slaapgewoonten, vaak gevolgd door goedbedoeld advies. Met stip voorop, het advies om haar een aantal avonden te laten huilen tot ze in slaap viel. Het zou in een vingerknip in orde zijn. We wisten echter beide dat dat absoluut niet de manier was om met haar om te gaan, anders hadden we die methode reeds uitgeprobeerd. Het was voor ons echter niet eenvoudig om te achterhalen hoe we best aan haar specifieke noden konden tegemoet komen en haar toch ook vaardiger konden maken in het zelfstandig (in)slapen.

Vandaar dat we te rade gingen bij onze vroedvrouw, al was ons meisje haar eerste verjaardag reeds even gepasseerd. We hadden erg veel vertrouwen in De Wolk. Elke vertelde me dat De Wolk ons kon helpen bij onze vraag, dankzij hun opvoedingscoach. Opgelucht dat we ook nu nog terecht kunnen bij De Wolk, gingen we vol vertrouwen in zee met Ruth. Tijdens het intakegesprek bracht Ruth het verhaal van onze dochter in kaart en beluisterde het doel dat we voor ogen hadden. Het werd meteen duidelijk dat Ruth mee zou nadenken over een stappenplan dat enerzijds deskundig onderbouwd was en anderzijds rekening hield met ons meisje haar persoonlijkheid. We kozen nadien voor een paar huisbezoeken, aangezien we dat comfortabel vinden als jong gezin. Op die manier konden we beide met Ruth in overleg gaan en hoefden we geen babysit te regelen voor de kindjes. Ruth werkte een stappenplan uit en volgde de opstart heel nauw op via mail en telefoon. Het was erg fijn om haar steun te ervaren en haar zinvolle bijsturing bij bepaalde details in ons gedrag te vernemen. Onze meid deed het meteen erg goed met dit stappenplan. Het is nog niet afgerond, maar we kunnen -voorlopig- zelfstandig aan de slag met de informatie die Ruth ons gaf. Af en toe mailen we nog eens om feedback te geven. Wanneer we het gevoel hebben dat we vastlopen, zullen we Ruth zeker opnieuw contacteren voor een huisbezoek.

We zijn heel blij dat we kozen voor professioneel advies m.b.t. de opvoeding van onze dochter. We wilden immers vermijden om allerlei adviezen uit te proberen, zonder resultaat. Dat zou onze dochter niet ten goede komen en onze moed en zelfvertrouwen ook doen afnemen. Dankzij Ruth kregen we het juiste, deskundige duwtje in de rug, zonder dat we daarvoor erg veel gesprekken dienden aan te gaan. Het was precies wat we voor ogen hadden op het moment dat we besloten om hulp in te schakelen.

 

 

Vragen? Contacteer Ruth