Een vroedvrouw? Hoe werkt het?

Een baby op komst, dat is één van de meest ingrijpende veranderingen in je leven. Daar mag je gerust verschillende professionals voor inschakelen.
De vroedvrouw is er één van.
Een vroedvrouw helpt mama’s in hun kracht te zetten, om zwanger te zijn, te bevallen en te kramen in vertrouwen.
Een vroedvrouw volgt je nauw op tijdens je zwangerschap, ze geeft informatie, luistert, beantwoordt je vragen en is 7 op 7 laagdrempelig bereikbaar.
Want elke mama verdient een vroedvrouw: iemand die je begeleidt van A tot Z, van prenatale vraag tot postnatale zorg. Jouw steun en toeverlaat.

Een vroedvrouw is er voor al je zorgen en dromen, eender wanneer.

Wanneer maak je een eerste afspraak met een vroedvrouw?

Vanaf het moment dat je zwanger bent, of vanaf het moment dat je te weten komt dat een vroedvrouw bestaat.
Je kan online een afspraak maken. Lijkt de wachtlijst te lang voor jouw vragen en bezorgdheden?
Bel ons op 0468187772 we hebben altijd verborgen vrije plekjes.

Bij welke vroedvrouw maak ik een afspraak?

Dat kies jij! De Wolk is een groot team. Toch is onze zorg individueel en gebeurt jouw opvolging en begeleiding door een vaste vroedvrouw. De Wolk is er 7/7, omdat vroedvrouw ook al eens recup hebben, heb je een tweede vaste vroedvrouw die de afwezigheid opvangt.

Op onze teampagina kan je kennismaken met alle vroedvrouwen. Daar zie je ook in welke regio ze werken. Kies best iemand die werkt in de regio waar jij woont, als je dezelfde vroedvrouw wil voor de huisbezoeken na de geboorte.

 

Uitgebleven menstruatie, wat nu?

De vroedvrouw hoort er meteen bij. Verspil geen geld aan een dure urinetest, de vroedvrouw kan ook een urinetest voor je doen, een bloedname geeft je dan na een paar uur nog meer nieuws. 2 dagen overtijd, bel gerust, wij maken graag plaats voor jou.

Een positieve zwangerschapstest, wat nu?

Ook hier mag je direct contact op nemen, nog voor je eerste echo kan genomen worden kunnen wij in je bloed de zwangerschap opvolgen. We doen een uitgebreide bloedname waarvan we dezelfde dag nog resultaten hebben en die graag met jou bespreken.

Tijdens de zwangerschap geen medische opvolging nodig, toch een vroedvrouw nodig?

Ja! Want de vroedvrouw bereidt je voor op de weeën, ze geeft informatie over de start van de arbeid, ze stelt gerust, zodat je niet alleen mag hopen op een mooie bevalling, maar er vooral goed voorbereid aan kan beginnen.

Een volgend kindje op komst, zie ik de vroedvrouw ook vooraf?

Dat vinden we wel fijn, het gaat over een nieuwe zwangerschap, daar zijn vaak andere vragen en bezorgdheden. Je maakte het al eens mee, dus je bent al ervaringsdeskundige. Toch heb je iemand nodig die je ondersteunt bij nieuwe vragen en bezorgdheden. Heb je enkel nood in opvolging na de geboorte, dan zien we je graag één keer vooraf om het opvolgdossier op te maken.

Welke soort afspraak maak ik?

Ik zie intake nieuwe zwangerschap, prenatale controle of kennismaking staan, welke afspraak kies ik?

Verwarrend, we snappen het, we lijsten het even voor jou op:

 • Je komt voor de eerste keer en kennismaken, je bent benieuwd wat een vroedvrouw voor jou kan betekenen, en wil na de geboorte door ons opgevolgd worden:
  Maak een afspraak voor een intake nieuwe zwangerschap
 • Je werd al opgevolgd door De Wolk en bent opnieuw zwanger, je wil ook medisch opgevolgd worden en komt voor de eerste keer weer terug.
  Maak een afspraak voor een intake nieuwe zwangerschap.
 • Je werd al opgevolgd door De Wolk en bent opnieuw zwanger, je hebt geen medische opvolging nodig tijdens de zwangerschap, maar wil wel de zorgen na de geboorte.
  Maak een afspraak voor een intake nieuwe zwangerschap
 • Je bent zwanger, je wil graag individueel voorbereid worden op arbeid, bevalling of kraamperiode, er is geen medische controle nodig.
  Maak een afspraak voor een individuele voorbereiding – Privé-les
 • Je zag deze zwangerschap al een wolk-vroedvrouw en hebt een extra prenatale controle nodig.
  Maak een afspraak voor een prenatale consultatie (vervolgafspraak)
 • Je wil kennismaken, verschillende vroedvrouwenpraktijken/vroedvrouwen leren kennen, je wil nog geen dossier laten opmaken.
  Maak een afspraak voor kennismaking
 • Twijfel je?
  Bel even!

Wat kost mij vroedvrouwenzorg?

Vroedvrouwenzorg hoort betaalbaar te zijn en is dat ook. Alle vroedvrouwen bij De Wolk zijn geconventioneerd. Wij rekenen de zorg af met je mutualiteit en jullie krijgen daarvan achteraf een overzicht. Je persoonlijk aandeel voor onze zorg-op-maat wordt achteraf gefactureerd en bestaat uit:

 • Een dossierkost van 25€ voor de opmaak van het elektronisch dossier zodat we jullie dossier veilig en digitaal kunnen aanmaken, bijhouden en overal kunnen raadplegen. Deze dossierkost wordt aangerekend bij het eerste contact via factuur.
 • Het forfait is een éénmalige vergoeding van 50€ voor 7/7 bereikbaarheid, 7/7 zorg,  medische materialen en administratie. Het forfait en de dossierkost wordt aangerekend bij het eerste contact via factuur.
 • Een kilometervergoeding per huisbezoek afhankelijk van je woonplaats: €4, €6 of €8.

Voorbereidingen en groepslessen behoren niet tot de nomenclatuur. Voor groepslessen schrijf je in en betaal je online, individuele voorbereiding wordt gefactureerd.