EHBK Eerste Hulp Bij Kleine Kinderen: recensie

Het boek ‘EHBK, eerste hulp bij kleine kinderen’ van mama baas, is een vaste waarde in de boekenkast van onze vroedvrouwenpraktijk. Als je het ons vraagt hoort dit boek thuis in elke boekenkast van gezinnen met kleine kinderen!

Het boek werd geschreven door huisarts Sofie Vanderoost. Ze is naast arts ook mama van vier kinderen. Een echte ervaringsdeskundige dus, en dat voel je!

Je merkt echt dat ze dit boek schreef met haar kennis als arts, maar vanuit de ogen van een mama. En juist dat maakt het boek zo fijn! In haar manier van schrijven voel je een warme liefde. Niet alleen voor de kleine kinderen, maar ook voor de kersverse mama’s en papa’s die soms niet zo goed weten hoe ze bepaalde zaken moeten aanpakken.

Moeilijke woorden laat ze achterwege, ze schrijft alles in duidelijke, eenvoudige taal. Korte opsommingen en lijstjes maken het boek ook heel gebruiksvriendelijk. Geen boek om een keertje te lezen en dan in de kast te zetten, maar een boek om bij de hand te houden, om regelmatig opnieuw te kunnen raadplegen.

Het is ook echt een compleet boek. Van de verzorging van kleine wonden tot de levensreddende vaardigheden, echt ongeveer alles wat je zou kunnen overkomen staat erin beschreven. Telkens met een duidelijke uitleg en hier en daar gewoon wat geruststellen, maar ook met situaties waarbij je best een arts zou contacteren.

De kleine getuigenissen van ouders tussendoor maken het geheel steeds heel praktisch en concreet.

Al is het boek nog zo duidelijk en compleet, het kan nooit een praktische EHBO cursus vervangen waarin je echt oefent op bijvoorbeeld de levensreddende vaardigheden, de stabiele zijligging, de handelingen bij verstikking, …

Wanneer je dus dit boek dichtbij hebt liggen én aanvullend nog een cursus EHBO volgt kan je volgens ons met een veel geruster gevoel naar de speeltuin. Niet meer heel de dag van ‘pas op hier, niet zo wild daar’. Eerder rustig toekijken en denken ‘laat ze maar ravotten en grenzen aftasten, mama en papa weten wel wat te doen 😊’

Voor jou gelezen door vroedvrouw Nele Lemaitre.

Cursus EHBO volgen?