Borstvoeding, een verhaal van télkens weer opstaan

Niet altijd loopt borstvoeding vanzelf, verre van. Deze mama beleefde een intense start, zij verdient een vuistje en een dikke pluim, ze bedankt ons, maar wij stonden gewoon aan de zijlijn, ze heeft het helemaal zelf gedaan.
Dag 2
Ik was amper twee dagen geleden bevallen en ik wilde stoppen met de borstvoeding. Ik had tepelkloven, erge stuwing en dus veel pijn. “Het doet altijd wel een beetje pijn, maar niet iedereen heeft dezelfde pijngrens”, klonk het op de materniteit in het ziekenhuis. “Nu ja, als dit borstvoeding is, dan doe ik het niet”, zei ik tegen mijn vriend. Die overhaalde me om nog even door te zetten. Hij had makkelijk spreken…
Dag 3
De dag dat we het ziekenhuis mochten verlaten, kreeg ik Stien op bezoek. Ze vroeg me hoe de borstvoeding verliep. “Het zijn niet mijn favoriete momenten van de dag” antwoordde ik. Ze vroeg me om mijn zoontje aan te leggen, en toonde me al meteen aan andere houding. Wat bleek? De pijn was op slag al heel wat minder.
Dag 4
De pijn aan mijn tepels en borsten bleef echter aanhouden. In het paasweekend kreeg ik Elke aan de deur. Ze zag meteen dat er iets niet helemaal in orde was: mijn borsten waren gezwollen en erg rood. “Beginnende borstontsteking” klonk het. Ik kreeg meteen de raad om met gembercompressen te starten en haalde verschillende zalfjes in huis om de pijn aan mijn geschaafde tepels te verzachten. “En als dat allemaal niet werkt, zitten er nog allerlei andere dingen in onze trukendoos”, stelde Elke me gerust.
Week 2
Na een aantal dagen thuis, merkten we dat ons zoontje niet helemaal goed in z’n vel zat. Hij wilde niet slapen, zowel overdag als ‘s nachts, en kreunde de hele tijd. Al snel hadden we door dat hij veel last had van krampjes en reflux en bovendien kreeg hij uitslag op het hele lichaam. “Al die klachten samen zouden kunnen wijzen op koemelkallergie”, vertelde Dorine ons aan de telefoon. Stien verwees ons door naar een kinderdiëtiste en raadde ons in de tussentijd aan om een draagdoek te gebruiken in de hoop ons zoontje zo te doen slapen. Wondermiddel!
Week 19
Verschillende bezoeken aan de pediater, osteopaat, huisarts en diëtiste, drie borstontstekingen, spruw en een melkblaar later krijgt mijn zoontje nog steeds enkel borstvoeding. Ik ben sinds twee weken terug aan het werk en een trotse kolver. Maar ik geef toe dat ik het zonder de vroedvrouwen van De Wolk nooit, never, jamais zo lang had volgehouden.