Babygebarentaal

Wil je met je baby praten vóór hij kan spreken? Leer babygebarentaal!

Jennifer vertelt:

Ik kan me absoluut niet meer herinneren wanneer of hoe ik voor de eerste keer van ‘baby sign language’ oftwel ‘babygebarentaal’ gehoord heb maar ik was diréct verkocht, dat herinner ik me nog wél. Zó verkocht dat ik een heel pakket met boeken, kaartjes, een poster en dvd’s heb besteld. Ja, ik ga er dan wel voor 😉.

De poster met enkele basisgebaren kreeg een prominente plaats in de living en de boeken en kaartjes bleven ook in de buurt liggen.

Minder frustraties dankzij gebarentaal.

Waarom was ik direct fan van babygebarentaal?

Baby’s begrijpen al snel meer dan wij denken maar kunnen zich verbaal nog niet uitdrukken. Dat zorgt uiteraard voor veel frustraties (denk maar aan de nachtmerries waarin je wilt roepen maar niemand je hoort *the horror*).

Door hen gebaren aan te leren, leren ze zich op een non-verbale manier uitdrukken en dit zorgt dan voor minder frustraties. Leek me heel logisch. Het zou ook helemaal geen negatieve invloed hebben op hun spraakontwikkeling dus ik vond het zeker het proberen waard. En je gaat er zo ver in als je zelf wilt. Leer je je baby 1 gebaar, 10 of 100, je kiest het helemaal zelf. Ook de gebaren zelf kan je aanpassen als je wilt.
Ik vond het belangrijk om te starten met gebaren rond eten en drinken (tja, dat is nu éénmaal heel belangrijk in ons leven 😊).

Het duurde helaas wel lang voor de gewoonte erin zat om de gebaren ook consequent te gebruiken. Hoe consequenter je ze gebruikt, hoe sneller je baby ze zal oppikken natuurlijk. Ik heb wel gekozen om het gebaar voor ‘melk’ te gebruiken voor ‘drinken’ omdat het drinkgebaar hard lijkt op het eetgebaar. Ik wou het voor mijn zoontje zo simpel mogelijk maken. Die maaiende armpjes zouden die kleine nuances nog niet kunnen maken en dat zou dan weer voor méér frustraties zorgen en dat is natuurlijk helemaal de bedoeling niet. Onderstaande foto toont bijvoorbeeld het super simpele gebaar voor ‘melk’. 

Ik vind het absoluut gewéldig dat mijn zoontje van nu 16 maanden zelf kan aangeven dat hij dorst of honger heeft, gewoon door te gebaren en zonder dat er iets van eten of drinken in de buurt is om naar te wijzen. Een baby die die gebaren niet kent, kan enkel maar beginnen zeuren of huilen en dan heb je er het raden naar wát hij nu precies wilt. Uiteindelijk gebruikt mijn zoontje momenteel het gebaar voor ‘meer’ als hij honger heeft. Maar ik weet dus dat ik iets te eten moet geven als hij dat gebaar maakt 😊.

Ik ga nu starten met de gebaren voor verschillende soorten eten (banaan, vlees, kaas, brood…) want soms gebaart hij ‘meer’ maar is wat ik geef duidelijk niet wat hij wilt 😉. Nu nog proberen consequent te zijn bij die nieuwe gebaren…

Met welk gebaar ga jij starten?

Het is gewoon ook heel tof om ermee bezig te zijn. De eerste keer dat hij een nieuw gebaar maakt, is zo leuk! Ik vind het echt een aanrader! Een handig woordenboek met filmpjes vind je hier. Als je inspiratie nodig hebt, er staat ook een top 10 met startgebaren bij.

Als ze effectief leren spreken, gaan de gebaren vanzelf verdwijnen. Maar het is blijkbaar ook nog tof als ze wat ouder zijn. Ik las bijvoorbeeld dat iemand ‘I love you’ gebaarde bij het op school afzetten van de tienerzoon. Dit snel terug gebaren wou hij wel doen want niemand had dit toch door.

Het in het openbaar zéggen, dat zag hij niet zitten 😉. Voilà, het ‘I love you’ gebaar, om al te oefenen 😉:

Succes!

Voor jou uitgevroed door JenniferVan Araignien.