Babygym

Babygym: sporten voor baby’s?!

De oefeningen die we doen bij babygym, stimuleren de motorische ontwikkelingen van je baby.

Het ontwikkelen van motorische vaardigheden begint al heel snel na de geboorte. Al van in het begin kan je jouw baby helpen en stimuleren om te bewegen en zich zo te ontwikkelen. Baby gym is het prille begin, met kleine bewegingsspelletjes ben je op een fijne manier bezig met je baby.

Dat sporten belangrijk is voor kinderen, dat weten we. Maar laten we baby’s ook al bewegen? Ja hoor, ouders van baby’s hebben een belangrijke rol in het stimuleren van hun motorische ontwikkeling en dus begint het bewegen al heel snel na de geboorte.

Het eerste jaar is een belangrijke periode voor de ontwikkeling van een baby op veel gebieden. Wanneer een baby de kans niet krijgt motorische vaardigheden in de eerste jaren te ontwikkelen, is de gevoelige periode voorbij en zal het veel meer moeite kosten ze alsnog te verwerven.

Elke baby volgt een ander tempo

Net als je zwangere vrouwen niet mag vergelijken, doe je dat ook best niet met baby’s, de ene is bezig met verbale ontwikkeling, de andere legt een accent op motorische ontwikkeling, en alles te samen, dat gaat niet.

Hoe stimuleer je een motorische ontwikkeling vanaf de geboorte

  • Front to play – back to sleep
    Slapen op de rug is een belangrijke preventiemaatregel voor wiegedoodpreventie, maar vergeet niet je baby ook regelmatig op de buik te leggen, vanuit buiklig start veel van de motorische ontwikkeling. Daarnaast ontwikkelen de rug en nekspieren zich goed, die zijn nadien belangrijk voor omrollen, kruipen en zitten
  • Zet je baby niet te snel rechtop
    Baby’s leren best uit  zichzelf zitten.  Wanneer je je baby zelf laat zitten, zal die minder uitgedaagd worden dit zelf te proberen. Baby’s worden zo vaker poep-schuivers, en baby’s die poepschuiven ontwikkelen minder romp- en armspieren dan kindjes die normaal kruipen en zijn ook minder stabiel. Vallen dus vaker.
  •  Geef je baby ruimte
    Een fijn plekje om te spelen, bvb een grote speelmat, makkelijke kleedjes waar die in kan rollebollen.
  • Stimuleer bewegen met baby gym

Krijg je graag wat praktische handvaten?

Wij geven cursussen babymassage, daar focussen we ons naast massage, ook op babygym en babydans.

Rosanne, kinesiste en beweegcoach van flowcare geeft Mama Baby Fitklas.

En voor grotere baby’s kunnen jullie terecht bij de Klim en Klauterklas. Deze geeft Els van vzw Anna-Lena.