Postnatale zorg – Kraamperiode

Huisbezoeken

Omdat thuiskomen een hele aanpassing is, komen we na je ontslag uit het ziekenhuis snel langs. We komen dagelijks langs tot en met de vijfde dag na de bevalling. Ook al gaat alles goed raden we deze opvolging aan, de eerste dagen thuis is immers een medische opvolging noodzakelijk.

Om deze overgang naadloos te laten verlopen, maken we graag al kennis tijdens de zwangerschap.

Naast medische controle en opvolging van mama en baby, beantwoorden we al je vragen. We besteden ook heel wat aandacht aan de emotionele beleving.

Kom je graag snel na de bevalling naar huis? Onderzoek heeft aangetoond dat het veilig is 6u na de bevalling naar huis te gaan, mits opvolging van een vroedvrouw bij je thuis. Uiteraard zijn er variaties mogelijk. Je kan na 6u naar huis, na 1 of 2 nachten,…

Bel 7/7 voor huisbezoeken 0468 18 77 72

Borstvoedingsbegeleiding

Borstvoeding geven is fijn, vele jonge mama’s vinden het heerlijk hun kindje zelf te voeden. Borstvoeding geven is een mooi, logisch en natuurlijk gevolg op zwangerschap en geboorte. Moeders zijn terecht trots als ze hun kindje zien groeien en bloeien op hun melk.

Bij sommige moeders verloopt het voeden vanzelf, maar helaas is dat niet altijd het geval. Er zijn mama’s die de ene hindernis na de andere moeten overwinnen vooraleer ten volle te kunnen genieten van het geven van borstvoeding. Heel belangrijk bij borstvoedingsmoeilijkheden is het krijgen van de juiste begeleiding en tips. Informeer je reeds tijdens de zwangerschap, zorg voor begeleiding aan huis ook al gaat alles goed, zo kunnen we vaak problemen voorkomen. Bij moeilijkheden neem zeker contact op, dan zoeken we samen naar een oplossing. Je kan tijdens de hele borstvoedingsperiode bij een vroedvrouw of lactatiekundige IBCLC van onze praktijk terecht.

Bel 7/7 voor borstvoedingsbegeleiding aan huis 0468 18 77 72

Maak een afspraak

Postnatale consultaties

Naast een huisbezoek, kan je ook in de praktijk terecht voor opvolging na de geboorte. Heb je vragen over afkolven, starten met vaste voeding, is er een gewichtscontrole nodig voor de baby, twijfel niet en maak een afspraak bij je vroedvrouw.

Je kan bij een vroedvrouw terecht tot je baby 1 jaar is.

Maak een afspraak

Kolfconsult

Superleuk nieuws want vanaf nu kan je ook een kolf testen bij De Wolk.
Geïnteresseerd? Je kan online een afspraak maken

Tijdens een kolfconsult kan je verschillende kolftoestellen uittesten, we checken de maat van je borstschild, geven informatie over elke soort kolf en beantwoorden al je kolfvragen. Ook beha’s passen is mogelijk tijdens een kolfconsult.
Je kan verschillende kolven uittesten, waaronder de Medela kolven: Harmony, Swing, Swing Flex en Freestyle. De Lansinoh kolven:
de Dubbele Elektrische borstkolf 2-in-& en de Elektrische Borstkolf COMPACT. Ook de allernieuwste Elvie kolf kan je bij ons testen.
Extra leuk is dat je de kolven en allerlei borstvoedingsaccessoires ook kan aankopen bij De Wolk.

Door een afspraak te maken, kunnen we voldoende tijd uittrekken om je alle informatie te geven en je de verschillende kolven te laten testen.

Wil je last minute komen, bel even vooraf om te zien hoe druk het is in de praktijk. ‭016 43 41 57‬

Voor een kolfconsult vragen we €35, koop je nadien een kolf, dan krijg je €35 korting bij aankoop van een kolf.

Klik hier voor onze prijzen Online afspraak kolfconsult

Draagconsult

Je babydragen, iets heel natuurlijk, je moet het wel even leren. Je kan ervoor bij onze vroedvrouwen terecht. Samen gaan we aan de slag, met demo en oefenen met een pop vooraleer je je baby voor het eerst in de doek of zak zet.

Melissa, Elke en Linde zijn alledrie draagconsulent en doen het graag voor jou uit de doeken.

Je kan online een afspraak maken of even bellen met Roosje.

 

Prijs:

CONSULT VAN 30 MIN: €30 (consult voor afwerking en details of voorgevormde draager)
CONSULT VAN 1U: €60 (één knoop leren)

Draagconsulten kunnen helaas niet doorgaan, omdat babydragen heel fijn is kan je vanaf nu thuis leren dragen. Elke maakte met Motel Mama een online draagcursus.

Kies uit de volledige cursus babydragen of kies voor de elastische, geweven, voorgevormde drager of ringsling. Vraag een promocode voor de volledige draagcursus aan je vroedvrouw.

 

Maak een afspraak bij Elke, Melissa of Linde

Postnatale kinesistherapie

Met postnatale oefeningen kan je starten ongeveer 5 weken na je bevalling.

Tijdens je bevalling rekken je bekkenbodemspieren fel uit. Daarom krijgt deze groep spieren het meeste aandacht tijdens de sessies.  Om klachten zoals incontinentie/verzakkingen te voorkomen of behandelen is postnatale kinesitherapie noodzakelijk. Ook na een keizersnede raden we deze oefeningen aan, je droeg immers 9 maand een baby.

Tijdens de eerste sessie leert de kinesiste je kennen en worden je eventuele klachten besproken. De kinesist legt uit wat je bekkenbodem precies doet en waarom die zo belangrijk is. Aarzel niet om al je vragen te stellen. 

In een tweede sessie wordt je bekkenbodem gecontroleerd om zeker te zijn dat je de oefeningen juist uitvoert en om ze zo aan te passen aan je kracht en uithouding.

Naast je bekkenbodemcontrole en herstel, is er ook aandacht voor buik en bilspieren. Je wordt begeleid bij het eventuele hervatten van sport om zo je lichaam te helpen bij je herstel.

Veerle Van Rooy en Leen Vanseuningen werken als kinesist, bekkenbodemtherapeut in onze praktijk.

 

Maak een afspraak voor postnatale kinesitherapie

Osteopathie bij baby’s

Een geboorte is voor je baby een intense ervaring. Vroeggeboorte, een lange bevalling, een (spoed)keizersnede, het gebruik van instrumenten zoals een zuignap, een navelstreng rond de nek, complicaties of ziektes na de geboorte: het zijn allemaal zaken die het welzijn van het pasgeboren kind kunnen beïnvloeden.

Waarvoor kan je bij de osteopaat terecht:

 • Krampjes
 • (Verborgen) reflux of vaak teruggeven
 • Voorkeurshouding of afgeplat hoofdje
 • Veel huilen
 • Gespannen, ongemakkelijk zijn, veel overstrekken
 • Aanhapproblematiek
 • Wederkerende oorontstekingen
 • Ondersteuning in het behandelen van wederkerende luchtwegproblematieken
 • Gewoon ter check up na een zware zwangerschap en/of bevalling

Wat doet een osteopaat?

De ene baby is de andere niet: ze reageren allemaal anders op een situatie. Het ene kind dat geboren werd met een keizersnede is de rust zelve, het andere juist enorm gespannen en gevoelig. Daarom luistert de osteopaat eerst naar het volledige verhaal, stelt gerichte vragen en onderzoekt het kind. Vervolgens worden de spanningen in het lichaam behandeld, worden er oefeningen meegegeven voor thuis en volgt er gericht advies naar voeding, gedrag en houding. Ook wordt er nauw samengewerkt en gecommuniceerd met de behandelende vroedvrouw en/of arts.

Plan een afspraak bij Evelien (ma-di-vrij) Plan een afspraak bij Kelly (do)

Postnatale psychologische begeleiding

Soms loopt de bevalling niet zoals verwacht en blijft deze ervaring nog een tijdje nazinderen.

Dit hoeft niet altijd een probleem te zijn maar als je voelt hierin vast te lopen of het beperkt je dagelijks leven kan een gesprek helpen om dit te kaderen en je een andere manier aanreiken om naar de situatie te kijken.

Een psycholoog of therapeut beantwoordt je vragen en gaat samen met jou op zoek naar datgene wat werkt voor jou en je baby. Het vertellen van je eigen verhaal, op jouw tempo en op een manier waar jij je goed bij voelt.

Soms gaat het over één gesprek, soms zijn er meerdere nodig. Dat bekijken we samen, stap voor stap.

Praktisch:
Je hebt geen voorschrift nodig van de huisarts. Om te weten of je in aanmerking komt voor terugbetaling kan je best contact opnemen met je mutualiteit. Afhankelijk van je mutualiteit is er een beperkte terugbetaling mogelijk voor een aantal gesprekken.

Aanmelden:
Je kan je aanmelden bij een therapeut bij De Wolk op onderstaande manieren:

 • via mail: Mail onderstaande gegevens, een therapeut neemt gauw contact op.
  • Naam + voornaam:
  • Telefoonnummer:
  • Korte hulpvraag:
  • Voorkeur therapeut: Riet, Sarah of Kim
  • Voorkeur moment:
  • Extra opmerkingen:
 • via telefoon rechtstreeks bij de psycholoog – therapeut: Riet, Sarah of Kim
 • via je vroedvrouw

 

Meld je aan via mail

Voedingsadvies kraamperiode

De zwangerschap en bevalling zijn zeer ingrijpende gebeurtenissen die heel wat van je vergen. Je lichaam heeft een zware fysieke prestatie geleverd en hierbij je reserves uitgeput. Het is dan ook cruciaal voor je herstel om gezond te eten zodat je je energie- en nutriënt voorraden terug kan op bouwen. Bij diëtiste Jennifer kan je terecht voor voedingsadvies na je zwangerschap. Ze kan je ook helpen met de ideale voeding wanneer je borstvoeding geeft (je baby eet immers mee!), een koemelkvrij dieet, en met gezond gewichtsverlies na een zwangerschap.

 

Afspraak in Boortmeerbeek

De Wolk – Shop

Heb je nog genoeg borstcompressen in huis, waterwipes nodig?
Al jouw zwangerschaps en baby essentials zijn nu ook te koop in onze praktijk in Boortmeerbeek.
Aan het onthaal vind je ons winkeltje vol topproducten. Kolven, tepelhoedjes, borstvoedingsthee, interessante boeken voor zwangere of bevallen mama’s en nog veel meer.

Klik hier om ons volledige aanbod en prijzen te bekijken.

Lactatieconsult

Elke vroedvrouw is opgeleid om een normale borstvoeding te begeleiden.
Soms kom je heel wat uitdagingen tegen: een herhaaldelijke borstontsteking, kloven die niet genezen, baby die de borst weigert, baby die blijft verkeerd aanhappen. Soms is de oorzaak een te korte tong- of lipriem. Een lactatiekundige is een specialist als de borstvoeding uitdagend is.

Melissa en Dorine zijn lactatiekundigen én volgden een specialisatiecursus rond tong en lipriemen. Aarzel niet om contact op te nemen.

We werken nauw samen met een tandarts die hierin ook gespecialiseerd is.

Prijs:

Eerste lactatieconsult: €75 (60 min)
Vervolg lactatieconsult: €40 (30 min)

Maak een afspraak