Postnatale zorg – Kraamperiode

Huisbezoeken

Het ziekenhuisverblijf is heel wat korter geworden. De zorg zelf is niet verkort maar verschoven naar huis. Omdat thuiskomen een hele aanpassing is, komen we na je ontslag uit het ziekenhuis snel langs. We komen dagelijks langs tot en met de vijfde dag na de bevalling. Ook al gaat alles goed raden we deze opvolging aan, de eerste dagen thuis is immers een medische opvolging noodzakelijk.

Om deze overgang naadloos te laten verlopen, zien we je graag vooraf voor een intakegesprek en bevestig je de geboorte van de baby binnen de 24u telefonisch op ons algemeen nummer. Is het niet gelukt om ons reeds tijdens de zwangerschap te contacteren, bel zeker om een afspraak te maken.

Na thuiskomst komen we dagelijks langs tot en met de vijfde dag na de bevalling. Dit zowel na een kort ziekenhuisverblijf als na een standaard ziekenhuisverblijf. Naast medische controle en opvolging van mama en baby, beantwoorden we al je vragen. We besteden ook heel wat aandacht aan de emotionele beleving. Na verloop van tijd worden de huisbezoeken wat meer verspreid totdat we voelen dat jullie minder begeleiding nodig hebben. Je kan volgens noodzaak nog tot 1 jaar na de geboorte beroep doen op een vroedvrouw.

Kom je graag snel na de bevalling naar huis? Onderzoek heeft aangetoond dat het veilig is 6u na de bevalling naar huis te gaan, mits opvolging van een vroedvrouw bij je thuis. Uiteraard zijn er variaties mogelijk. Je kan na 6u naar huis, na 1 of 2 nachten,… Plan je een kort ziekenhuisverblijf, vraag dan naast de medische begeleiding van de vroedvrouw ook best tijdig kraamhulp aan.

.Bel 7/7 voor huisbezoeken 0468 18 77 72

Kort in kraambed (KIK-project)

In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid werken heel wat Leuvense partners samen aan de realisatie van de verkorting van het ziekenhuisverblijf na de bevalling.
De Wolk is één van de vroedvrouwenpraktijken waar moeders terecht kunnen voor de verdere opvolging thuis.
Maak reeds een afspraak tijdens je zwangerschap om het opvolgdossier op te starten.
Er wordt éénmalig een dossierkost (KIK-forfait: €25) aangerekend, de verplaatsingskosten variëren tussen €4 en €8.

Meer info over het KIK project

Afspraak intake Boortmeerbeek Afspraak intake Landen

Borstvoedingsbegeleiding

Borstvoeding geven is fijn, vele jonge mama’s vinden het heerlijk hun kindje zelf te voeden. Borstvoeding geven is een mooi, logisch en natuurlijk gevolg op zwangerschap en geboorte. Moeders zijn terecht trots als ze hun kindje zien groeien en bloeien op hun melk.

Bij sommige moeders verloopt het voeden vanzelf, maar helaas is dat niet altijd het geval. Er zijn mama’s die de ene hindernis na de andere moeten overwinnen vooraleer ten volle te kunnen genieten van het geven van borstvoeding. Heel belangrijk bij borstvoedingsmoeilijkheden is het krijgen van de juiste begeleiding en tips. Informeer je reeds tijdens de zwangerschap, zorg voor begeleiding aan huis ook al gaat alles goed, zo kunnen we vaak problemen voorkomen. Bij moeilijkheden neem zeker contact op, dan zoeken we samen naar een oplossing. Je kan tijdens de hele borstvoedingsperiode bij een vroedvrouw of lactatiekundige IBCLC van onze praktijk terecht.

Bel 7/7 voor borstvoedingsbegeleiding aan huis 0468 18 77 72

Afspraak in Boortmeerbeek Afspraak in Landen Afspraak in Puurs

Postnatale consultaties

Naast een huisbezoek, kan je ook in de praktijk terecht voor opvolging na de geboorte. Heb je vragen over afkolven, starten met vaste voeding, is er een gewichtscontrole nodig voor de baby, twijfel niet en maak een afspraak bij je vroedvrouw.

Je kan bij een vroedvrouw terecht tot je baby 1 jaar is.

Afspraak in Boortmeerbeek Afspraak in Landen Afspraak in Puurs

Opvoedondersteuning

Sinds 2018 biedt Vroedvrouwenpraktijk De Wolk ook opvoedingsondersteuning aan in de vorm van huisbezoeken. Gedurende deze begeleidingen vinden wij het steeds belangrijk dat ouders zich expert van hun eigen kind blijven voelen, want dat zijn ze ook!
We gaan samen op zoek naar ideeën, mogelijkheden en krachten die hen erbij kunnen helpen om zich opnieuw sterk(er) in hun schoenen te voelen.
Daarnaast vinden we het belangrijk om de authenticiteit van het gezin te bewaren en een open en eerlijke communicatie te hanteren!
Opvoedondersteuning door Ruth Berckmans

Contacteer Ruth voor intake of verdere vragen.

Postnatale counseling – psycholoog

Vroedvrouwenpraktijk De Wolk zet graag in op psychisch welzijn van kersverse ouders en hun baby’s. Zo kwam een fijne samenwerking met verschillende zorgverleners tot stand.

Het krijgen van een kindje is namelijk elke keer opnieuw weer een ingrijpende gebeurtenis in een mensenleven. Tijdens de zwangerschap en in de maanden vlak na de bevalling worden zowel jij als je partner behoorlijk op de proef gesteld. Het kan best gebeuren dat je hierdoor in een periode terecht komt dat de dingen je te veel worden. Dit is heel normaal.

Iedereen voelt zich wel eens gespannen, verdrietig of angstig. Als dit naar jouw gevoel te lang aanhoudt, of je hebt het gevoel dat erover spreken met de mensen in je nabije omgeving niet voldoende is, dan is het misschien tijd om professionele hulp in te schakelen.

 

Voedingsadvies – (kinder)diëtist

Een kinderdiëtiste geeft advies bij:
Kinderen en voeding
Heeft je kind last van constipatie of diarree en vraag je je af of voeding een verschil kan maken?
Maak je je zorgen over de eetgewoonten van je baby, peuter of kleuter?
Is je kind een selectieve eter?
Heb je vragen over starten met vaste voeding? Hoe zit dat met papjes en stukjes (Rapley)?
Heb je vragen over gezonde voeding voor je baby, peuter of kleuter?
Allergieën en intoleranties
Heeft je kind een voedselallergie of -intolerantie en vraag je je af hoe je dit kan combineren met borstvoeding?
Vermoed je dat je kind een voedselallergie of -intolerantie heeft en wil je hulp bij het ontcijferen van deze puzzel?
Wil je praktische tips bij de voedselallergie of -intolerantie van je kind?

Meer info

Afspraak in Boortmeerbeek Afspraak in Herent

Loopbaanbegeleiding

Ga je bijna terug aan het werk na de komst van je kleintje, en weet je niet hoe je het allemaal gecombineerd zal krijgen? Lijkt je huidige job maar moeilijk te verzoenen met je (nieuwe) rol als ouder? Heb je andere vragen die met jouw welzijn en je werk te maken hebben?

Dan kan je ook in praktijk De Wolk terecht voor loopbaanbegeleiding. Hiervoor kan je gebruik maken van het voordelig systeem van loopbaancheques. Dankzij VDAB heb je om de zes jaar recht op twee pakketten van telkens 4u loopbaanbegeleiding, dit aan een tarief van 40 euro/pakket. Je betaalt dus zelf 10 euro per gespreksuur.

Aarzel niet om te bellen of te mailen indien je vragen zou hebben of om op die manier al even kennis te maken.

Tina Van den Bossche
Psycholoog
tina.vandenbossche@gmail.com
0485 98 50 21