Postnatale zorg – Kraamperiode

Huisbezoeken

Omdat thuiskomen een hele aanpassing is, komen we na je ontslag uit het ziekenhuis snel langs. We komen dagelijks langs tot en met de vijfde dag na de bevalling. Ook al gaat alles goed raden we deze opvolging aan, de eerste dagen thuis is immers een medische opvolging noodzakelijk.

Om deze overgang naadloos te laten verlopen, maken we graag al kennis tijdens de zwangerschap.

Naast medische controle en opvolging van mama en baby, beantwoorden we al je vragen. We besteden ook heel wat aandacht aan de emotionele beleving.

Kom je graag snel na de bevalling naar huis? Onderzoek heeft aangetoond dat het veilig is 6u na de bevalling naar huis te gaan, mits opvolging van een vroedvrouw bij je thuis. Uiteraard zijn er variaties mogelijk. Je kan na 6u naar huis, na 1 of 2 nachten,…

.Bel 7/7 voor huisbezoeken 0468 18 77 72

Borstvoedingsbegeleiding

Borstvoeding geven is fijn, vele jonge mama’s vinden het heerlijk hun kindje zelf te voeden. Borstvoeding geven is een mooi, logisch en natuurlijk gevolg op zwangerschap en geboorte. Moeders zijn terecht trots als ze hun kindje zien groeien en bloeien op hun melk.

Bij sommige moeders verloopt het voeden vanzelf, maar helaas is dat niet altijd het geval. Er zijn mama’s die de ene hindernis na de andere moeten overwinnen vooraleer ten volle te kunnen genieten van het geven van borstvoeding. Heel belangrijk bij borstvoedingsmoeilijkheden is het krijgen van de juiste begeleiding en tips. Informeer je reeds tijdens de zwangerschap, zorg voor begeleiding aan huis ook al gaat alles goed, zo kunnen we vaak problemen voorkomen. Bij moeilijkheden neem zeker contact op, dan zoeken we samen naar een oplossing. Je kan tijdens de hele borstvoedingsperiode bij een vroedvrouw of lactatiekundige IBCLC van onze praktijk terecht.

Bel 7/7 voor borstvoedingsbegeleiding aan huis 0468 18 77 72

Afspraak in Boortmeerbeek Afspraak in Landen Afspraak in Puurs

Postnatale consultaties

Naast een huisbezoek, kan je ook in de praktijk terecht voor opvolging na de geboorte. Heb je vragen over afkolven, starten met vaste voeding, is er een gewichtscontrole nodig voor de baby, twijfel niet en maak een afspraak bij je vroedvrouw.

Je kan bij een vroedvrouw terecht tot je baby 1 jaar is.

Afspraak in Boortmeerbeek Afspraak in Landen Afspraak in Puurs

Postnatale kinesistherapie

Met postnatale oefeningen kan je starten ongeveer 5 weken na je bevalling.

Tijdens je bevalling rekken je bekkenbodemspieren fel uit. Daarom krijgt deze groep spieren het meeste aandacht tijdens de sessies.  Om klachten zoals incontinentie/verzakkingen te voorkomen of behandelen is postnatale kinesitherapie noodzakelijk. Ook na een keizersnede raden we deze oefeningen aan, je droeg immers 9 maand een baby.

Tijdens de eerste sessie leert de kinesiste je kennen en worden je eventuele klachten besproken. De kinesist legt uit wat je bekkenbodem precies doet en waarom die zo belangrijk is. Aarzel niet om al je vragen te stellen. 

In een tweede sessie wordt je bekkenbodem gecontroleerd om zeker te zijn dat je de oefeningen juist uitvoert en om ze zo aan te passen aan je kracht en uithouding.

Naast je bekkenbodemcontrole en herstel, is er ook aandacht voor buik en bilspieren. Je wordt begeleid bij het eventuele hervatten van sport om zo je lichaam te helpen bij je herstel.

Veerle Van Rooy en Charlotte Meersman werken als kinesist, bekkenbodemtherapeut in onze praktijk.

 

Maak een afspraak voor postnatale kinesitherapie

Postnatale counseling – psycholoog

Vroedvrouwenpraktijk De Wolk zet graag in op psychisch welzijn van kersverse ouders en hun baby’s. Zo kwam een fijne samenwerking met verschillende zorgverleners tot stand.

Het krijgen van een kindje is namelijk elke keer opnieuw weer een ingrijpende gebeurtenis in een mensenleven. Tijdens de zwangerschap en in de maanden vlak na de bevalling worden zowel jij als je partner behoorlijk op de proef gesteld. Het kan best gebeuren dat je hierdoor in een periode terecht komt dat de dingen je te veel worden. Dit is heel normaal.

Iedereen voelt zich wel eens gespannen, verdrietig of angstig. Als dit naar jouw gevoel te lang aanhoudt, of je hebt het gevoel dat erover spreken met de mensen in je nabije omgeving niet voldoende is, dan is het misschien tijd om professionele hulp in te schakelen.

 

Maak een afspraak met Kim Leys Maak een afspraak met Riet Heremans

Voedingsadvies kraamperiode

De zwangerschap en bevalling zijn zeer ingrijpende gebeurtenissen die heel wat van je vergen. Je lichaam heeft een zware fysieke prestatie geleverd en hierbij je reserves uitgeput. Het is dan ook cruciaal voor je herstel om je energie- en nutriënt voorraden terug op te bouwen. Wanneer je niet te lang wacht om te starten met beweging komt dit je herstel ook ten goede. Bij voedingsdeskundige en personal trainer Jennifer kan je terecht voor voedings- en bewegingsadvies na je zwangerschap. Ze kan je ook helpen met de ideale voeding wanneer je borstvoeding geeft (je baby eet immers mee!) en met gezond gewichtsverlies na een zwangerschap.

 

Afspraak in Boortmeerbeek

Opvoedondersteuning

Sinds 2018 biedt Vroedvrouwenpraktijk De Wolk ook opvoedingsondersteuning aan in de vorm van huisbezoeken. Gedurende deze begeleidingen vinden wij het steeds belangrijk dat ouders zich expert van hun eigen kind blijven voelen, want dat zijn ze ook!
We gaan samen op zoek naar ideeën, mogelijkheden en krachten die hen erbij kunnen helpen om zich opnieuw sterk(er) in hun schoenen te voelen.
Daarnaast vinden we het belangrijk om de authenticiteit van het gezin te bewaren en een open en eerlijke communicatie te hanteren!
Opvoedondersteuning door Ruth Berckmans

Contacteer Ruth voor intake of verdere vragen.