Ouderschap

Kinderpsycholoog

Een kinderpsycholoog is iemand die kinderen, jongeren en hun ouders helpt, wanneer deze zich ergens zorgen over maken of het ergens moeilijk mee hebben.

Als ouder krijg je vaak te maken met onzekerheid en twijfels over het gedrag van je kind of over je aanpak als ouder. De moeilijkheden die sommige kinderen of jongeren ervaren kunnen erg verschillend zijn. Kinderen tonen een deel van hun onderliggende gevoelens en behoeftes via hun gedrag. Er wordt samen op een creatieve manier gezocht naar een toegangspoort tot die fantastische maar complexe wereld van gevoelens en behoeftes. Een kinderpsycholoog kan je kind helpen om die uiteenlopende gevoelens en emoties weer in balans te krijgen.

Hiernaast kan er ook gewerkt worden met gezinnen of delen van het gezin. In therapie gaan wil zeggen ‘bewegen’. Bewegen naar het begrijpen van elkaar, naar het toelaten van emoties, naar een positiever denken, naar verandering, naar het loslaten van, …

Doelgroep: (jonge) kinderen, adolescenten, jongvolwassenen en gezinnen

Mail Sarah Bel Sarah

Kinderdiëtiek

Hoe leer je je kindje gezonde eetgewoontes aan? Wat als je kindje moeilijk eet of zeer selectief eet? Hoe start je best met vaste voeding? Wat bij koemelkallergie? Hoe kan je je kind vegetarisch of veganistisch laten eten? Kinderdiëtiste Jennifer Cnops, helpt je hier graag mee verder. Aarzel niet om een afspraak te maken.
 

Afspraak in Boortmeerbeek

Opvoedondersteuning

Sinds 2018 biedt Vroedvrouwenpraktijk De Wolk ook opvoedingsondersteuning aan in de vorm van huisbezoeken. Gedurende deze begeleidingen vinden wij het steeds belangrijk dat ouders zich expert van hun eigen kind blijven voelen, want dat zijn ze ook!
We gaan samen op zoek naar ideeën, mogelijkheden en krachten die hen erbij kunnen helpen om zich opnieuw sterk(er) in hun schoenen te voelen.
Daarnaast vinden we het belangrijk om de authenticiteit van het gezin te bewaren en een open en eerlijke communicatie te hanteren!
Opvoedondersteuning door Ruth Berckmans

Mail Ruth Bel Ruth

Relatie en gezinstherapie

Het krijgen van een kindje is elke keer opnieuw een ingrijpende gebeurtenis in een mensenleven. Als koppel sta je voor een hele uitdaging. Tijdens de zwangerschap en in de maanden vlak na de bevalling worden zowel jij als je partner behoorlijk op de proef gesteld. Je krijgt er een nieuwe rol bij, die van mama en papa, maar ook een aantal zeer vertrouwde zaken binnen je relatie komen onder spanning te staan; hoe wordt het huishouden georganiseerd, wanneer en hoe maken we tijd voor elkaar, wat met intimiteit,… Het lijkt alsof de verbinding vervaagt en dat je elkaar niet meer begrijpt.
Een therapeut of psycholoog gaat dan samen met jullie in gesprek om terug op zoek te gaan naar die verbondenheid, die klare kijk.
Ook wanneer je voelt dat het hele gezin in de knoop geraakt is er zeker een plaats voor jullie om op gesprek te komen.
Soms gaat het over één gesprek, soms zijn er meerdere nodig. Dat bekijken we samen, stap voor stap.

Praktisch:
Je hebt geen voorschrift nodig van de huisarts. Om te weten of je in aanmerking komt voor terugbetaling kan je best contact opnemen met je mutualiteit. Afhankelijk van je mutualiteit is er een beperkte terugbetaling mogelijk voor een aantal gesprekken.

Aanmelden:
Je kan je aanmelden bij een therapeut bij De Wolk op onderstaande manieren:

 • via mail: Mail onderstaande gegevens, een therapeut neemt gauw contact op.
  • Naam + voornaam:
  • Telefoonnummer:
  • Korte hulpvraag:
  • Voorkeur therapeut: Riet, Sarah of Kim
  • Voorkeur moment:
  • Extra opmerkingen:
 • via telefoon rechtstreeks bij de psycholoog – therapeut: Riet, Sarah of Kim
 • via je vroedvrouw

 

Afspraak met Sarah Afspraak met Riet Afspraak met Kim

Geboortetrauma

Soms loopt de bevalling niet zoals verwacht en blijft deze ervaring nazinderen. Elke bevalling is zo uniek dat het er niet zozeer toe doet wat je hebt meegemaakt maar eerder hoe jij het hebt beleefd, wat het met jou heeft gedaan en nog steeds doet. Als hierrond vragen hebt, of je merkt dat je vastloopt in negatieve gevoelens is het misschien zinvol om dit te bespreken met een therapeut of psycholoog. Samen kunnen we kijken wat deze bevalling en/of andere gebeurtenissen bij je hebben teweeg gebracht en hoe je hiermee op een andere manier kan omgaan.
Soms gaat het over één gesprek, soms zijn er meerdere nodig. Dat bekijken we samen, stap voor stap.

Praktisch:
Je hebt geen voorschrift nodig van de huisarts. Om te weten of je in aanmerking komt voor terugbetaling kan je best contact opnemen met je mutualiteit. Afhankelijk van je mutualiteit is er een beperkte terugbetaling mogelijk voor een aantal gesprekken.

Afspraak Kim Afspraak Riet

Bekkenbodemtherapie voor kinderen

Plas- en stoelgangsproblemen bij kinderen
HOERA! De eerste keer pipi of kaka op het potje! Terwijl het ene kind haast vanzelf droog wordt, kost zindelijk worden het andere kind heel wat moeite. Door de super absorberende luiers is de leeftijd dat kinderen zindelijk worden algemeen verlaat. Heeft u vragen over de start of aanpak van zindelijkheidstraining of verloopt de zindelijkheidstraining niet zo vlot? Dan kan u altijd bij ons terecht voor meer informatie en begeleiding.
De belangrijkste oorzaken van urineverlies bij kinderen zijn overactiviteit van de blaasspier, verstoorde lediging of uitstelgedrag Er is ook een belangrijke overlap tussen plas-en stoelgangsproblemen! Indien het kind overdag nog niet droog is op de leeftijd van 4-5 jaar, kan je gerust langskomen voor raad.
Bedplassen kan nog voorkomen tot de leeftijd van 6-7 jaar. Vanaf de leeftijd van 6 jaar, kan je hiervoor ook bij ons terecht. Volgende factoren kunnen hiervan aan de basis liggen: een te hoge nachtelijke urineproductie, overactiviteit van de blaasspier of het niet wakker worden van de prikkel bij een volle blaas.
Plasproblemen en stoelgangsproblemen komen vaak samen voor. Ook bij constipatie en stoelgangsverlies kunnen wij hulp bieden.
Alles nog even op een rijtje waarvoor u bij ons terecht kan:
– Informatie zindelijkheidstraining
– Urineverlies overdag: nog niet droog op 4 jaar
– Bedplassen: ’s nachts nog niet droog op 6 jaar
– Stoelgangsproblemen: constipatie, stoelgansverlies (windjes, vuile veegjes of vuile broeken)
– Urineweginfecties

Maak een afspraak