Gender Disappointment

Wat als het een teleurstelling was, toen je het geslacht van je baby ontdekte?

Vandaag kan je het geslacht van je baby al te weten komen als je slechts 3 maanden zwanger bent. Veel toekomstige ouders hebben vooraf al een voorgevoel, een verwachting of een stille wens. In je hoofd creëer je een wereld met een dochter, je imaginaire dochter. Als dan de resultaten van de NIPT test in de bus vallen, volgt soms een vreugdedans, vaker dan je denkt volgt er teleurstelling en verdriet.

In je hoofd was je zwanger van een meisje, de NIPT geeft je zwart op wit een jongen. Anders dan jij in je hoofd had.

Tijd om het taboe te doorbreken. Het is normaal als je teleurgesteld bent, je bent immers je verwachte dochter kwijt.

En dan komt mevrouw schuldgevoel achter de hoek piepen, want er zijn mensen die geen kinderen kunnen krijgen, en jij maakt je druk over het geslacht?!

En dan zijn er natuurlijk de standaarduitspraken. Als het maar gezond is, je mag blij zijn dat je een kindje mag krijgen.

Ja, en dan, jij bent teleurgesteld, dat is jouw gevoel en gevoelens mag je laten komen. Gevoelens wegduwen is als een bal onder water proberen te duwen, eens je de grip verliest, springt de bal omhoog.

Schuld is hier geen juist gevoel, want als je schuldig bent, dan ben je verantwoordelijk, dan is het jouw fout. Hoe kan dit nu jouw fout zijn?

Spijt is hier een correcter woord. Je vindt het spijtig dat er geen meisje komt. Neem je tijd om te wennen, neem je tijd om afscheid te nemen van je imaginaire dochter.

Als je jezelf tijd geeft, dan komt er plaats in je hart, voor jouw kindje. Praat erover met je vroedvrouw, maak een afspraak, we zijn er voor je.

Liefs Elke

Uiteraard kan meisje hier vervangen worden door jongen.

Meer lezen