De kracht van positief opvoeden

De kracht van positief opvoeden

Door Ruth Berckmans
Toegepaste psychologe, gezinsbegeleidster en trainster bij STOP 4-7, teamlid De Wolk.

Zijn jullie in verwachting en willen jullie je graag voorbereiden op een positief ouderschap? Heb je één of meerdere bengels en heb jij soms het gevoel dat je altijd maar opmerkingen moet geven? Of ben je al helemaal mee in het idee van positief opvoeden maar weet je niet hoe dit in de praktijk om te zetten?

Wil jij opvoeden ook graag plezierig houden? Dan is deze vorming voor jou!

Na een vermoeiende dag al sneller je geduld verliezen of toegeven, het overkomt alle ouders wel eens! Gedurende deze vorming gaan we met praktische tips en voorbeelden aan de slag en bekijken we samen op welke manier jij, als ouder, een positieve en veilige omgeving kan creëren voor je kind. We staan onder andere stil bij het belang van bekrachtigen en bekijken samen hoe we het zelfvertrouwen van onze kinderen kunnen versterken in een positieve sfeer.

Drie vormingen:

 • Workshop “De kracht van postitief opvoeden”
 • Workshop “Een vervolg”Hoe we het ook draaien of keren, uitdagend gedrag komt voor bij elk opgroeiend kind. Het laat zien dat je kind op ontdekking gaat. Maar hoe kan je daar nu mee omgaan?
  Samen denken we na over hoe we het bieden van duidelijke en veilige grenzen hand in hand kunnen laten gaan met een positieve aanpak.
 • GroeigroepNa 9 maanden zwangerschap is het zover: jullie kind wordt geboren! Of het nu je eerste kindje is of niet, het is steeds een blije gebeurtenis die je van de ene op de andere minuut heeft omgetoverd tot een ouder van één of meerdere kinderen. En soms lijkt het alsof het ouderschap iets is wat we meteen onder de knie moeten hebben, net zoals het opvoeden van meerdere kinderen een evidentie lijkt te zijn. Nog veel te vaak lijkt het dat uitdagingen en onzekerheden bij het opvoeden een taboe zijn. Regelmatig kom ik ouders tegen die zich onzeker voelen in het ouderschap en het gevoel hebben het niet goed te doen. Heel vaak hoor ik de vraag “Hoe doen andere ouders dit?”, “Is dat wel normaal?”, “Doe ik het wel goed?”. Een groeiende groep ouders is op zoek naar erkenning en begrip van andere ouders.Met een groeigroep gaan we gedurende enkele sessies, en met een beperkt aantal ouders, aan de slag met jullie specifieke vragen en verhalen. We doorbreken het taboe door in gesprek te gaan met elkaar, we delen ervaringen en opvoedingsuitdagingen en we ondersteunen elkaar in het groeiproces. Want net zoals je kind zich ontwikkelt doorheen de jaren, ontwikkel ook jij je als ouder. Het ouderschap is niet iets dat we plots onder de knie hebben, het is een groeiproces. Je leert het je leven lang.Samen staan we sterk, dat is de gedachte achter onze groeigroepen.Reeks van 3 samenkomsten voor ouders van een kindje tussen 1 en 6 jaar.

Inspiratie over positief denken?


De kracht van positief opvoeden

 • Zaterdag 14/12/2019: 10u-12u
Data en inschrijven Boortmeerbeek

Groeigroep

 • Startdatum:
  17/09/2019
 • Vervolg:
  – 5/11/2019
  – 14/01/2020
Startdata en inschrijven in Boortmeerbeek